zaterdag 13 september 2008

SUGARDADDY




Als wij vakantie hebben lezen we de krant. En wel die van wakker Nederland. Want die is overal te koop.


Uiteraard lees ik met aandacht de dagelijkse column van ' Culipro' Ramon Beuk. Iedere dag pent hij een recept neer voor 4 personen.
Hij brengt zijn passie voor koken over, lekker koken hoeft niet moeilijk te zijn en voor speciale gelegenheden bewaard te worden. Via onderstaande link kom je in de receptendatabase en vind je een greep uit zijn vele culinaire uitspattingen. Aldus de website van onze tv kok.
Deze recepten zijn overigens allemaal na te lezen op: http://www.telegraaf.nl/etenengenieten/recepten/
2 zaken vielen mij ogenblikkelijk op:
- het veelvuldige gebruik van fruit en vruchten
- in bijna elk recept wordt suiker gebruikt, of een ingekookt stroopje van het een of ander.

Wat zou hier achter zitten? Wordt Ramon gesponsord door de suikerfabrikanten? Of heeft hij 'gewoon' een sweet tooth? Een blik op de receptenpagina van Suikerinfo.nl , de officiele website van grootproducent Suikerunie leert mij dat men hier spaarzamer omgaat met het gebruik van suiker in de recepten dan de heer Beuk.
1 eetlepel wordt wel genoemd, het is dan ook een website over suiker, niks meer en niks minder!
Maar sommige recepten van Beuk daarentegen vragen 2 tot 4 eetlepels suiker!
Tel uit je winst. Dat heb ik dus even gedaan. Ik heb een greep gedaan uit een willekeurige week met Ramon recepten.
Het totaal voor 4 personen komt te staan op: 22,5 eetlepels + 50 gram suiker. Plus iets meer dan 5 dl. rode port, gembersiroop, ketjap manis of anders.


Normaalgesproken doe ik maanden met een pak suiker. Behalve als we eens een taartje bakken. Zou ik gaan Ramon-koken, dan gaat zo'n pak beduidend sneller leeg!
In deze tijd waarin de mensen dikker en dikker worden en steeds meer Nederlanders ongemerkt Diabetes type II hebben of krijgen, zou het prettig zijn dat er recepten komen waar geen suiker in verwerkt is. Een schep suiker in een gewone maaltijd, dat hoeft toch niet? Zelf ben ik ook niet dol op het gebruik van fruit in een warme maaltijd. Maar dat is mijn persoonlijke mening. Ik ken zat mensen die dol zijn op Tong Picasso, chutneys en Pilav.
Anno 1975 was er al een prachtig boek van William Dufty over de Sugarblues. Hij was zijn tijd ver vooruit en concludeerde destijds dat suiker een verslavend middel was. Later kreeg hij gelijk toen uit studies bleek dat er inderdaad verbanden bestaan tussen suikerverslaving, obesitas, diabetes en depressies.
Het verbaast me daarom zo dat een moderne kok zoveel suiker nodig heeft voor de bereiding van zijn maaltijden. Ik verwijt de voedingsmiddelenindustrie in dit land altijd het gebruik van suiker als goedkope smaakmaker. Slasauzen, mayonaises en dressings, pakjes en zakjes, alles is mierzoet, blèeeech! En maak het daarom zelf, of neem het mee uit Belgie of Frankrijk.
Beste Ramon, doe mij en je grote schare fans een plezier: mag het alsjeblieft een schepje minder zijn voortaan?

Voor de liefhebbers volgt hier het recept van bovenstaand plaatje:
Wilde spinaziesalade met biefstuk en tomaatjes
Nodig voor 4 personen:
800 gr kleine aardappels
200 gr wilde spinazie
500 gr biefstuk
250 gr cherrytomaatjes
½ dl rode port
2 limoenen
2 eetlepels suiker
½ dl olijfolie
2 eetlepels verse dragon
Dit is echt een heel snel gerecht. Afgezien van het koken van de aardappels ben je binnen tien minuten klaar. Het is een kwestie van even alles klaar leggen en dan in één keer door. We willen vandaag roosteren, niet stoven. Als de pan niet echt heet is, gaat het zeker mis en krijgen we tomatensap. Hoog vuur dus!
Kook de aardappels in de schil, laat ze uitstomen en snijd ze in de lengte doormidden.
Verhit een koekenpan met een klein drupje olie op hoog vuur. Voeg de aardappels en even later ook de doorgesneden tomaatjes toe en rooster kort. Haal uit de pan en leg apart. Bak de in dunne plakjes gesneden biefstuk kort in de hete pan en breng ze op smaak met zout en peper. Zet ook het vlees apart. Blus de hete pan af met de port en het limoensap. Draai het vuur uit, voeg de suiker, dragon en olie toe en roer goed door. Serveer direct.
Leg wat wilde spinazie op een bord. Verdeel de geroosterde aardappels en tomaatjes erover. Leg daarop wat plakjes biefstuk en bedruppel met de dressing.
Bereidingstijd: 30 min.




Geen opmerkingen: