maandag 22 september 2008

A propos Bistro




Ik heb ooit een kookboekje gehad van Patricia Wells, het beste Bistro Kookboek oid. In Amerika Bistro Cooking geheten. Hierin staan alleraardigste recepten, van oma's, bekende bistro's uit Lyon en Parijs en interessante achtergrondverhalen over de Franse 'dagelijkse kost' .

Het boekje in een genereuze bui een keer uitgeleend aan wieweetniemandmeer, en nu blijkt dat het niet meer te koop is. Ik kon het nog af en toe inkijken bij mijn moeder (die het met haar leven verdedigt!)

Maar nu is er een nieuw Bistro kookboek op de markt.
Een vreselijk leuk, grappig en leerzaam boek, zeg maar naslagwerk, met zo'n 299 recepten erin. Maar ook allerlei wetenswaardigheden, liedjes, iets over wijnen, er komen een aantal specialisten aan het woord over hun favoriete onderwerp: la chasse, l'andouillette, beaujolais, les pommes, noem maar op. (alles overigens in leesbaar Nederlands) Wat ik wel jammer vind is dat de orginele namen van de gerechten 'vertaald' zijn. Dat is verwarrend! Bepaalde gerechten behoren nu eenmaal hun naam te houden, zelfs na vertaling van een tekst. Een bistrogerecht Tripe a la mode de Caen heet nu ineens: Pens zoals in Caen...

Er staan simpele maar lekkere gerechten in zoals je ze op het Franse platteland nog voorgeschoteld krijgt. De foto's zijn rechttoe-rechtaan en doen de recepten niet altijd eer aan vind ik. Maar de tekeningetjes en aankleding van het boek zijn verder weer heel grappig en uitbundig. Zo is er toch een aardige balans. En uiteindelijk zijn het de recepten die het hem moeten doen....

Het boek, officieel geheten: a propos BISTRO de traditionele franse keuken thuis, is geschreven en samengesteld door Stéphane Reynaud, die ook het prachtige boek: 'van het varken' schreef. (een musthave voor iedere fan van worst en charcuterie)

Het Bistro naslagwerk kost 29,90 euro (dat staat er tenminste op: t/m 31 december 2008) en wordt uitgegeven door Fontaine uitgevers.






Geen opmerkingen: