woensdag 3 september 2008

Gereedschap










Een rasp waarbij je moeiteloos de hardste kaassoorten tot fluffy wolken raspt...geen oude harde stukjes meer weggooien, nee, alles wordt gebruikt. Ze zijn geweldig voor het raspen van citrus-zest, chocolade of nootjes. Mijn eerste raspje kwam eind vorig jaar in huis, nadat mijn kaasmolentje was overleden. Hij had zich stukgebeten op een oud droog stukje Grana Padano en ging krakend en met een ovaal en stukgeknepen trommeltje ten onder.
Behoorlijk verslavend zijn ze, die raspjes van Microplane, je begint met eentje en bouwt dan gestaag een collectie op.
Ik kan niet meer zonder en loer op nog een paar modellen, die ik als 'musthaves' in mijn keuken wil.
Het verhaal van Microplane laat zich lezen als een boek.
"De broers Richard en Jeff Grace uit Arkansas bedachten een concept om superscherp gereedschap te maken. In hun bedrijf, wat zich toelegde op gestansde onderdelen voor de hightech printer industrie, slingerden altijd wel wat stukken vlijmscherp staal rond. Daar wilden ze wat mee doen.
Want ze moesten altijd moeite doen om zich niet te snijden en draaiden het helemaal om. Wat nou als je persé iets zou willen snijden?
De resultaten van hun eerste prototypes zijn her en der op de kantoren nog te zien; er is haast geen bureau meer in het bedrijf wat geen afgevijlde hoeken heeft, alles werd 'gemicroplaned' !
En het gereedschap was geboren.
In 1994 was mevrouw Lee in Canada, een Armeense sinaasappelcake aan het bakken en ze had hiervoor veel zest nodig. Uit frustratie met haar zesteur, pakte ze een stuk nieuw gereedschap dat haar man juist had meegenomen uit zijn ijzerwarenwinkel 'Lee Valley Tools'. Ze was zeer verbaasd. De sinaasappelzest liet zich makkelijk bewerken en viel als oranje sneeuw uit de rasp. De familie Lee was opgetogen over het product, ze aten de cake en herschreven de productomschrijving van de rasp in hun winkelcatalogus.
De Microplane rasp had een eigen plekje veroverd in de keuken. "
Van hier begon de opmars.
Microplane heeft nu verschillende lijnen met verschillende raspen, in verschillende maten. Het nieuwste product is een zoutrasp om Himalayazoutkristallen fijn te maken.
Verder is men bezig met de ontwikkeling van een lijn voor persoonlijke verzorging, met ondermeer voor de voeten een eeltrasp.

Geen opmerkingen: