zaterdag 13 september 2008

In een groen groen groen groen....





Tijdens een wandeling met de hond liep ik langs een veld waar zojuist verse venkelknollen waren geoogst. De lucht geurde naar anijs en ik zag dat er tijdens het (machinaal?) rooien nog vele knolletjes waren overgeslagen en waren blijven liggen.
Dus we zijn het veld eens opgelopen en hebben wat stronkjes uitgezocht en mee naar huis genomen. Ook wat vers groen was snel geplukt.
Ik had een mooi stuk zalmfilet en besloot het simpel te houden.
Hierbij kwam een aardappel en nog wat versgeplukte lamsoor uit Zeeland. En natuurlijk een flink bedje van ons gevonden voorwerp.
Een pan met rösti van Zeeuwse kleipiepers, snel schillen en raspen in de Magimix. Zout en peper erbij en in een niet te grote koekenpan bakken (met deksel erop) 1 x keren en afbakken.
De wok werd opgestookt en gevuld met venkel.
Goede producten hebben geen poespas nodig. Alleen een klont boter.
De venkel ging in stukjes in de wok met wat bretonse boter, een beetje knoflook en zeezout. Toen het begon te caramelliseren, deed ik er een kneepje citroensap bij. Klaar in 7 minuten! Dit was het bedje voor de zalm. De filet was zo mooi en vers, ook die werd alleen gebakken met wat peper en zout.
Lamsoortjes vlug gewokt in een hete pan. Puntje rösti met de goede smaak van Zeeuwse Frieslanders (je moet er maar opkomen), bordje opgemaakt en smullen maar. Glaasje Sauvignon Blanc erbij om het af te maken. Dit was wat je noemt snelle hap, echt fastfood.
Eten van het boerenland. Zó klaar. Maar wat lekker!
Van de opbrengst van onze volgende wandeling ga ik een venkelsoepje koken.
Leuke recepten en info over deze lekkere groente kan je hier vinden, een prachtige site over venkel: http://www.venkel.nl/templates/dispatcher.asp?page_id=1576

Geen opmerkingen: