woensdag 20 augustus 2008

Zeeuwse Mosselen, hoe lang nog?



De vissermannen uit Bruinisse, Yerseke en Zierikzee zijn boos!

Ze dreigen hun broodwinning kwijt te raken na een uitspraak van de Raad van State van 27 februari dit jaar.

Op hun website kun je lezen wat er aan de hand is: http://www.reddezeeuwsemossel.nl/


ENKELE FEITEN EN WETENSWAARDIGHEDEN
Wat is mosselzaad?
Mosselzaad zijn kleine mosseltjes (<20mm).>Waarom hebben mosselkwekers mosselzaad nodig?
Om consumptiemosselen te kunnen kweken is pootgoed nodig, dit is het mosselzaad. Het mosselzaad wordt uitgezaaid op de mosselpercelen, dat
zijn afgebakende stukken zeebodem die door de mosselkwekers van de Nederlandse Staat gepacht worden. Op deze percelen worden in 2 tot 3
jaar tijd de mosselzaadjes opgekweekt tot een grote consumptiemossel.
Hoe ziet de mosselzaadvisserij er uit?
Voorafgaand aan iedere zaadvisserij vindt er een wetenschappelijke inventarisatie plaats die bepaalt waar en hoeveel mosselzaad er is. Afhankelijk
daarvan mag een deel door de mosselkwekers worden opgevist. Het mosselzaad dat in gebieden ligt waar het nauwelijks overlevingskansen heeft
en verloren zal gaan door bijvoorbeeld stormen, stroming of verslibbing mag grotendeels worden verplaatst naar de mosselpercelen. Van andere
mosselzaadbanken mag slechts een deel worden gevist of helemaal niets.
Is de mosselzaadvisserij schadelijk?
Er is niet aangetoond dat de mosselzaadvisserij schadelijk is. In tegendeel: onderzoek heeft uitgewezen dat de mosselzaadvisserij inclusief de
kweek zelfs voor een toename van minimaal 15% van de hoeveelheid mosselen in de Waddenzee zorgt. Hiervan profiteren ook de vogels. Je kunt
gerust stellen dat de mosselkweek zorgt voor een win-win situatie tussen mens en natuur.
Hoe heeft de huidige situatie kunnen ontstaan?
Dankzij onzorgvuldig handelen van de Nederlandse overheid worden de aloude activiteiten van de mosselsector in de Waddenzee sinds 2005
aangemerkt als “nieuwe” activiteit in dit gebied.
Om nieuwe activiteiten te mogen starten in een natuurgebied moet worden voldaan aan het zogeheten voorzorgprincipe. Dit houdt in dat op
wetenschappelijke wijze waterdicht moet worden aangetoond dat de mosselzaadvisserij in de Waddenzee niet leidt tot veranderingen in de
Waddennatuur. Een onmogelijke opgave in een gebied wat er als gevolg van 1001 natuurlijke omstandigheden iedere dag weer anders bij ligt.
Meer dan 50 jaar expertise van de mosselkwekers wordt onder tafel geveegd. Zij zijn immers “een nieuwe activiteit”. Ook het feit dat de
mosselkweker voor het voortbestaan van zijn bedrijf volledig afhankelijk is van een gezonde Waddenzee wordt volkomen genegeerd.
Voor de natuurbeschermingsorganisaties – die zich ten doel hebben gesteld om mettertijd iedere menselijke activiteit op de Waddenzee uit te
roeien – is hiermee een ideale situatie gecreëerd. Hebben ze in het verleden nooit schade als gevolg van mosselzaadvisserij kùnnen bewijzen.

Bovenstaande lijkt me een duidelijke zaak. De mosselvissers willen hun broodje niet verliezen en zijn uit alle macht aan het werk om de mosselkweek zo veilig mogelijk te laten verlopen. In de Waddenzee wordt geëxperimenteerd met de opkweek van mosselzaad en ook in de laboratoria rond de Oosterschelde is men aan het onderzoeken hoe mossellarfjes zich het snelst kunnen voortplanten. Eigenlijk ziet de toekomst van deze bedrijfstak er zonder de groene spaken in de wielen heel rooskleurig uit. De Oosterschelde en Grevelingen (waar de mossels opgroeien) worden steeds schoner en bevatten supergezonde mosselen. Hier geen nare verhalen over gifalgen in de schelpen, zoals bij de mosselen van voor de Belgische kust. Niet voor niets eten de Belgen zelf graag onze mooiste mossels en visjes op!

Laat deze bedrijfstak toch lekker met rust, niemand gaat toch zijn eigen kip met gouden eieren slachten? Ook als de mosselteelt nog zou toenemen, iets wat gezien de enorme vraag niet ondenkbaar is, zou het voor de natuur geen nadelige gevolgen hebben. Op ieder Zeeuws evenement (en dat zijn er momenteel vele, haast elk weekend wordt wel ergens een visserij of havendag georganiseerd) Het publiek betuigt grif hun steun aan de mosselmannen want iedereen wil toch af en toe wel genieten van een lekker vers mosseltje.

RECEPT:

Gekookte Zeeuwse mosselen met bier of wijn.

Koop goede grote verse mossels uit Yerseke, liefst Imperial of Jumbo. Die bevatten lekker veel mosselvlees.

Neem je allergrootste pan en doe hier de schoongespoelde mosselen in met wat groente (een wortel in stukjes, wat ui en wat selderij, misschien nog een preitje, maar meer hoeft echt niet.) Hoe verser en betere kwaliteit mossel, hoe minder garnituur hij nodig heeft. In Zeeland krijg je hem dikwijls geserveerd met maar een paar sliertjes groente en een draai peper. Voeg wat wijn of bier toe en kook de mosselen zo kort mogelijk. Even de kook erover, goed omschudden en nog een keer op laten komen. Klaar! Deze heerlijkheid heeft haast geen sausjes nodig want die verdoezelen de smaak. Maak een knoflooksaus van zelfgemaakte mayo en een beetje extra citroen, yoghurt voor de lijners en lekker versgesneden Lautrec knoflook. Misschien nog een mosterdsausje op mayobasis met een schep mosterd van de molen van Zierikzee (om het Zeeuws te houden) En dan natuurlijk stokbrood met boter erbij.

Tip: Als je dol bent op oesters, probeer dan ook eens wat mosselen rauw. Ik zag eens op het werkeiland Neeltje Jans een mosselkweker een mosseltje rauw proeven, maar durfde dit zelf pas jaren later in Frankrijk waar ze onderdeel uitmaakten van het plateau des fruits de Mer. HEERLIJK!

Mocht je na je mosselfestijn nog wat gekookte mossels overhouden, maak daar dan de volgende dag een gratin van, lekker in een schaaltje met wat knoflookboter en wat Pankokruimels, beetje peper en wat citroensap. Kaas erover en in een gloeiendhete oven grillen tot de kaas mooi gesmolten is. Wat is het toch jammer dat wij nooit mosselen overhouden!

Melanie


Geen opmerkingen: