woensdag 20 augustus 2008

Het Mossel en Oestermekka, Yerseke




Een dorp van niks. Maar éten kan je er! Als je van vis houdt tenminste. Want dat is toch het meest prominent op de kaart aanwezig van de diverse restautants. Ik heb een wensenlijstje met adressen waar ik in dit schone dorp van kreeften, mosselen en oesters nog allemaal wil gaan eten.Eén adres kan ik doorstrepen van de lijst. Een grappig en leuk adres in de jachthaven. Een veredelde viskraam, frietenkot, met plestik tafeltjes en het bestek gewikkeld in blauwe servetjes. Het is de Viskêête van Piet van Oost. Piet is een handelaar in mosselen en oesters. Hij doet ook in vis. Midden in de jachthaven van Yerseke staat zijn zaak. http://www.pietvanoost.nl/
Rechts de oesterputten met de bijbehorende kleine huisjes. Links de Alexanderhaven voor de jachtjes. En in het midden staat pront de Keet van Piet. Op een aantal huisjes tref je zijn naam aan, daar bevinden zich de verse mosselen en oesters. De viskotter ligt voor de deur en valt bij eb droog en hangt er een beetje zielig bij....Maar bij vloed is het een bedrijvigheid van jewelste. Dan varen scheepjes vol met mosselen af en aan en worden gelost aan de smalle kade. Je kan er eenvoudig eten. Verse vis. Er komen Zeeuwen, veel belgen en intrigerende koppels van oudere heren met spannende Aziatische wederhelften. Iedereen heeft één doel voor ogen: Lekker eten voor een schappelijke prijs. Je krijgt er gratis het mooiste uitzicht over de Oosterschelde bij.Bij binnenkomst stuit je op een enorm homarium, waar de Oosterscheldekreeft vrolijk rondkruipt. In de bak ernaast de mindere goden. Ook lekker, maar minder verfijnd: de Canadese kreeft. Ik dacht altijd dat het een fabeltje was dat de Oosterscheldekreeft een beetje blauwïge gloed had. Tot ik oog in oog stond met een exemplaar die van grote diepten vandaan kwam. Hij was lavendelblauw, ongelogen. Wat een prachtig dier! (ahum en het water liep me in de mond) Maar goed, we kwamen om te eten en wat kiest men zoal, op een mooie zaterdagmiddag in Zeeland? Hmm. om te beginnen dan maar een harinkje, die ter plekke en geheel volgens de regelen der kunst werd schoongemaakt. Terwijl we onze haring zaten te smullen (de prijs per stuk bedraagt 1.95 in de Viskêête, in de viskraam ernaast koop je dezelfde haring van Piet 4 voor 6 euro) bedachten we dat we oesters wilden hebben. Die werden ons dus afgeraden. Jaja, en terecht. De oesters waren nog niet op oorlogssterkte en het is eigenlijk te vroeg in het seizoen. Ze kunnen nu melkachtig wit zijn. (wat overigens klopt, want vanaf onze boot in de Grevelingen hebben we een paar oestertjes opgedoken voor consumptie, maar die durfden we vanwege de melk niet te eten)Dus geen verse oesters (die overigens 1.50 per stuk kosten) Maar dan toch wel een paar gegratineerde oesters (1.75 per stuk) Ach, gewoon even voor de smaak.Daarna gingen we ertegenaan met een dampende kop huisgemaakte kreeftensoep. Die kost 7.50 per kop, maar dan krijg je er royaal brood en (kruiden) boter bij en ook een klein slokje franse cognac voor d'r in...Deze soep bevatte dus ongehoord grote stukken pure kreeft, was pittig en goed op smaak. En het goede nieuws was: voor 9.95 kan je een liter in de naastgelegen viskraam meenemen (diepvries dan).We begonnen wat bodem te voelen en gingen toch voor een visje. Ik had geweldige mosselen, gekookt, simpel, lekker.Er zaten 2 sausjes bij, maar die vind ik nooit zo lekker, het is van dat pottenspul, zonde van die lekkere schaaldieren. Dat hebben ze niet nodig!Mijn verkering had een paar slip (hoewel ze het hier met de gevreesde B schrijven) tongetjes, 3, met frieten en saus, voor 12.50.En junior zat te smullen van kibbelingetjes met frieten erbij. Jongens wat een feest. Voor de mosselen betaalden we 16.95.Tijdens een volgend bezoek namen we eens een gezonde salade Zeekêête met diverse soorten vis, een reusachtige portie trouwens, ik had de garnalensalade, met wat roze maar merendeels grijze garnaaltjes, bijna meer dan ik op kon. Zo'n bordje vis kost dan ca. 12.00 euro.De Zeekêête heeft er een fan bij in elk geval. Volgende keer ga ik voor de kreeft, maar dan niet met de cocktailsaus, ik vraag er wel brood en (gesmolten?) boter bij, dan kan er niks meer misgaan.De volgende resto's hopen wij op (korte) termijn nog te gaan bezoeken in dit culinaire visdorp.Vistro Nolet, het menu wat op het krijtbord buiten hing was zeer verleidelijk. http://www.nolethetreymerswale.nl/index.php?id=107&name=De%20Vistro&language=1En ook graag een tochtje naar de Oesterbeurs, vanwege de aantrekkelijke menukaart en de goede prijs/kwaliteitverhouding (aldus Michelin)http://www.oesterbeurs.nl/Uiteraard volgt tzt een verslag.
Geplaatst door Mel op 12:49
Labels: visje eten

Geen opmerkingen: